Nogometaš naj bo! In glasbenik!

Home / Prispevki / Nogometaš naj bo! In glasbenik!

Nogometaš naj bo! In glasbenik!

Platon, starogrški filozof in ustanovitelj Akademije v Atenah, ki je prvič v zgodovini šolstva uvedla šolski urnik in spored predavanj, je bil prepričan v celostno oblikovanje mladega človeka s kombinacijo umetnosti in športa.

Živimo v času, ko se starši namesto otroka radi odločite za usmeritev otroka na eno področje (zgodnjo specializacijo) z namenom boljše uspešnosti kasneje v življenju. Verjamemo pa, da se mora po nešteto različnih aktivnosti, ki jih ponujajo šolske in obšolske dejavnosti, vsak mladostnik zase odločiti za aktivnost, ki jo bo na poti izobraževanja dvignil na nivo kariere.

Na njihovi življenjski poti smo poklicani starši in pedagogi, da jim nudimo dve na prvi pogled nasprotujoči si aktivnosti, v kateri se bo oblikoval v fizično, čustveno, intelektualno in duhovno zrelo osebo. Tako se lahko naučijo sodelovanja za doseganje skupnih ciljev, priučijo delovnih navad discipline in reda tako na športnem igrišču kot na primer na glasbenem odru.

Vir:
Schmitz, L. (1849). prispevek v Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. London.
Morgan, M. (2010). Professional Notes: Tearing down the Wall between Music and Athletics. The National Association for Music Education, 19.